Nereye Gidilir?

Kütahya'da
Nereye Gidilir?


Doğal Güzellikler
Frigya; Kütahya il sınırları içerisinde, merkeze uzaklıktaki Yeni Bosna köyünden başlayıp, Kütahya’ ya uzaklıktaki Ovacık köyüne kadar, ilin doğusu boyunca uzanan alan; Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Sökmen, Fındık ve İncik mağaralarının bulunduğu kuzey bölüm ile daha güneydeki Ovacık köyü, İnlice Mahallesi ve çevresini kapsar.

Kütahya’ nın doğusunda eski bir yanardağ olan Türkmen dağının tüfleriyle örtülü olan Frig yaylaları; M.Ö. 900-600 yılları arasında Frigler, daha sonra Roma ve Bizans zamanında iskan görmüş ve kullanılmıştır. Volkan tüfünün kolay işlenebilir bir kayaç olması Figlerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağlamıştır. O dönemden ana tanrıça Kybele’ ye adanmış açık hava tapınakları, sunaklar ve kaya mezarları ile savunma ve barınma amaçlı pek çok yapı günümüze ulaşmıştır. Roma ve Bizanslıların da yerleştiği bölgedeki kilise ve şapellerde, kök boyalı haçlar, meander motifleri, yazı ve fresk izleri hala seçilebilmektedir. Frigler ve Bizanslar tarafından kayalar oyularak yapılan, ‘‘Deliktaş Kalesi’’ ve ‘‘Penteser Kalesi’’ denilen doğal kaleler yer almaktadır.

Ahmetoğlu Köyü-Yenice Çiftliği Yerleşimi

Ahmetoğlu Köyü-Yenice Çiftliği Yerleşimi

Kütahya-Eskişehir karayolunun 15.km sinden sağa dönünce Ahmetoluğu Köyüne bağlı Yenice çiftliği yerleşimine varılır. Çiftlik evlerinin bitiminde tarla arasından ulaşılan bir yolla küçük bir vadiye ulaşılır. Burada kayalıklar içerisine oyulmuş mekanlara ulaşmak için merdivenler bulunmaktadır. Geç Roma -Hristiyanlık döneminde bu kayalık alan yerleşim olarak kullanılmıştır. Bu alanda mezar odaları, sarnıçlar, ambarlar yer alır.

Keşfet

Kocataş Tepe Yerleşimi

Kocataş Tepe Yerleşimi
Sabucupınar Köyü

Sabuncupınar Köyüne girmeden yolun solunda yer alan Kocataş Tepe mevkiinde kayalara oyularak işlenmiş yerleşim yerleri yer almaktadır.

Keşfet

Eski Askerlik Şubesi Binası

Eski Askerlik Şubesi Binası
Sabuncupınar Köyü

Mülkiyeti İl Özel İdaresine olan bina 20.y.y’ın ikinci yarısında yapılmıştır. Bir zamanlar nahiye olan Sabuncupınar’daki bu bina sonradan kullanılmaz olmuş, 2009 yılında İl Özel İdaresince onarımı yaptırılmıştır.

Sabuncupınar’daki Askerlik Şubesi Binası T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca askeri yapı niteliğinde anıtsal kültür varlığı olarak tescil ve ilan edilmiş olup zemin + 1 katlı olup, çatısı Marsilya kiremit örtülüdür. Binada köşelerde ve düşey silmelerde ahşap kullanılmıştır. Geniş tutulan saçağın altı ahşap kaplanmıştır.

Keşfet

Arnavutini Yerleşimi

Arnavutini Yerleşimi
Sabuncupınar Köyü

Sabuncupınar köyünün doğusunda görülen Arnavutini Mevkiinde kayalara oyularak işlenmiş yerleşim yerleri ve mezar odaları yer almaktadır.

Keşfet

Gar Binası

Gar Binası
Sabuncupınar Köyü

İhsaniye İlçesine 12 km uzaklıktaki Döğer Kasabası Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Aslankaya, Kapıkaya1 ve Kapıkaya 2, Tanrıça Kübele adına yapılmış kaya anıtları ile Asar ve Eski Döğer’de Frig yerleşim yerleri vardır. Roma ve Bizans dönemine ait kaya yerleşim ve mezar odaları ile kiliseler çevrede oldukça çok görülmektedir. Sulu n, Memeç, Alacaasma, Urukmş 1 ve 2 (Karamusa), Nallıhan ve Kırkmerdiven kaya yerleşim yerleri belli başlı olanlardır.

Keşfet

Fındık Köyü Yerleşimi

Fındık Köyü Yerleşimi ve Kalesi

Kütahya-Eskişehir Karayolundan sağa Sabuncupınar yoluna girilir. Sabuncupınar’ın içinden demiryolu geçilerek 3km sonra Fındık köyüne varılır.

Fındık köyü çevresinde, kayalara el ile oyularak işlenmiş mezar odaları, samanlık ve barınak olarak kullanılan mekanlar, sarnıçlar ve ambarlar, sığınma ve barınma amaçlı kullanılmış yerleşim yerleri görülebilir. Köyün kenarındaki hakim tepede bulunan Kale, yerleşim amaçlı olarak kullanılmıştır. Kalede oda yerleri, sarnıçlar ve sur duvarlarına ait yatak izleri, kale giriş merdivenleri görülebilir.

Fındık Köyünde Kale ve çevresi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiştir.

Keşfet

Asarkaya Tepe Yerleşimi

Asarkaya Tepe Yerleşimi
Doğuluşah Köyü

Sabuncupınar’dan Doğuluşah Köyüne giden yolun solunda yer alan kayalık alanda el ile oyularak işlenmiş yerleşim yerleri, mezar odaları yer almaktadır.

Asarkaya Tepe yerleşimi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiştir.

Keşfet

İnli Köyü Yerleşimi

İnli Köyü Yerleşimi
ve Şapeli

Doğuluşah Köyünden İnli Köyüne girildiğinde köyün şimdiki yerleşiminde ve çevresinde Bizans dönemi kaya mezarları ile köyün alt kısmındaki yolun sağında bulunan kayalara oyulmuş çok sayıda yerleşim yer almaktadır. Köy halkı tarafından hala kullanılmaktadır. Şapel kubbeli olup iç kısmında bölmeler vardır. Doğal tahribata uğramıştır. Bizans dönemi halkı tarafından ibadet mekânı olarak kullanılmıştır.

İnli Köyündeki yerleşim T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiştir.

Keşfet

Sökmen Köyü Yerleşimi

Sökmen Köyü Yerleşimi

Doğuluşah Köyünden İnli Köyüne giden yolun 2.km sinden sağa dönüldüğünde 2 km sonra Sökmen Köyüne girildiğinde köy mezarlığının sağında bulunan yerleşim yeridir. Bu alanda Roma ve Bizans dönemine ait mezarlar, yerleşimler, hayvan ağılları yer alır. Yer yer tahribata uğramıştır. Bir mezarda duvarda haç ve üzerinde Hz.İsa kabartması hala seçilebilmektedir.

Sökmen Köyündeki bu alan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiştir.

Keşfet

İnlice Mahallesi Yerleşimi

İnlice Mahallesi Yerleşimi
ve Nekropolü - Ovacık Köyü

Kütahya Merkeze 55 km uzaklıktadır. Eskişehir –Kırka maden yolu üzerinde Kütahya, Eskişehir ,Afyonkarahisar İllerinin kesiştiği noktadadır. Ovacık Köyünün İnlice Mahallesindedir.

Ovacık-İnli Mahallesinde kayalara el ile oyularak işlenmiş mezar odaları, samanlık ve depo olarak kullanılan antik mekanlar, sarnıçlar, ambarlar, sığınma ve barınma amaçlı kullanılmış mağara ve mezarlar yer almaktadır.. Buradaki tekli ve çiftli şapel’de fresk izleri hala görülmektedir.

Ayrıca kök boya ile yazılmış Bizans döneminden kalma yazılar şapel girişindedir. Bölgemizde bulunan bu tarihi mekanlar zamanın ve tabiat şartlarının tahribine maruz kalmaktadır. Burada bulunan Deliktaş ve Penteser kaleleri, savunma ve sığınma amaçlı olup Deliktaş kalesinde girişten sonra koridorlardan geçerek katlardan aşağı inilebilmekte ve odalardan birbirlerine geçilebilmektedir.

Ovacık Köyü İnli Mahallesindeki bulunan alan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil ve ilan edilmiştir.

Keşfet

Visit Frigya

Frigya'yı Keşfedin