Nereye Gidilir?


Afyonkarahisar'da
Nereye Gidilir?
Doğal Güzellikler
Frig Vadisi’nin Seydiler, Karakaya, Döğer, Çatağıl ve Sarıcaova yerleşim yerleri yakınlarında Kapadokya bölgesinde ki gibi peri bacaları ve benzer doğal oluşumlar bulunmaktadır. Bu oluşumlar, tüflü toprak dokusunun rüzgar, yağmur gibi doğal etkenlerle aşınması veya oyulması ile oluşmuştur. Peri bacalarının yanında, vadide yer alan göller, yaylalar ve ormanlar da peri bacaları ile bütünleşerek doğa harikaları oluşturmaktadır.
FRİG AÇIK HAVA TAPINAKLARI
Kaya Anıtları ve Sunaklar
Kaya anıtları ve sunaklar, Afyonkarahisar Bölgesi’nde Friglerden günümüze kalan önemli eserlerdir. Ayazini, Göynüş Vadisi ve Döğer çevresinde yaygın olarak görülen bu eserlerin tarihi, M.Ö. VII. Yüzyılın sonlarına kadar uzanmaktadır. Aslantaş, Maltaş, Kumcaboğaz, Kapıkaya ve Aslankaya anıtları başlıca örnekleri arasındadır. Ana tanrıça Kübele Frigler zamanında bereket ve doğa tanrıçası olarak tapınılmıştır ve Friglere ait kaya anıtları ve sunaklar da ana tanrıça Kübele’ye ithafen yapılan anıtlardır. Bu anıtlarda aslan motifleri de görülmektedir çünkü aslan ana tanrıça Kübele’nin koruyucusu olarak kabul edilmiştir.
Aslankaya

Maltaş

Kapıkaya 1

Göynüş Vadisi Kayıhan

Kapıkaya 2

Örenyeri Döğer / İhsaniye

Kaya Mezarları
Vadide Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda kaya mezarları yer almaktadır. Bunlar arasında Friglerden kalma Aslantaş ve Yılantaş en önemlileridir. Friglere ait kaya mezarlarına da rastlanmaktadır.
Aslantaş

Yılantaş

Selimiye Kaya Yerleşimleri

Kaya Yerleşimleri
Kaya yerleşimleri, kaya kütlelerinin doğal etkenler veya insanlar tarafından oyularak yerleşim yeri olarak kullanılması sonucu oluşmuştur. Frig Vadisi sınırları içerisinde Ayazini Siti, Kuzin Kaya Yerleşimi, İnpazarcık Arkeolojik Sit Alanı, Sulu İn Kayalığı, Ornaş Kayalıkları, Selimiye Kayalıkları, Tomsu Kaya yerleşimi ve Seydiler gibi kayaların oyulmasıyla yapılan evler yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Genellikle odalar arasında dar ve alçal geçitler bulunmaktadır. Bazı yerleşimler kayalara oyulmuş merdivenlere sahiptir.
Kırkinler Seydiler- İscehisar

Ağın KAYALIKLARI (Ağın Yaylası)

Çatağıl Ornaş Kayalıkları

Ayazini Örenyeri (Metropolis) Ayazini-İhsaniye
Afyonkarahisar-Eskişehir karayolunun 27. Km’den sağa doğru 4.7 km daha gidilerek ulaşılan Ayazini Kasabasının Frigler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans dönemine ait kiliseler ve kaya yerleşimleri arazinin bu tür bir yerleşime elverişli olması nedeniyle oyularak bulunmaktadır.
Bayramaliler Kalesi

Avdalaz Kalesi

Seydiler Kalesi

Demirli Kalesi Tapınağı

Camiler, Tekkeler ve Türbeler
Frig Vadisi’nde, Roma ve Bizans döneminden sonra Türk egemenliğinin başlaması ile İslami eserler görülmektedir. Cami, türbe ve tekkelerden oluşan bu eserler, Roma ve Bizans döneminden kalma kilise ve şapellerle birlikte vadide yer alan kültürel çeşitliliği simgelemektedir.
Seyid Hasan Bin Basri Türbesi

Karacaahmet Sultan Türbesi

Manastırlar, Kliseler ve Şapeller
Frig Vadisi’nde çok sayıda kayaya oyularak yapılmış manastır, kilise ve şapel (küçük kilse) bulunmaktadır. Selimiye’de İbrahim İnleri’ndeki manastır, Ayazini’deki Oyma Kilise, Seydiler Kırkinler Kilisesi, Böcü İnleri’ndeki kiliseler ve Yedikapılar Manastırı bunlardan bazılarıdır. Ayrıca vadinin tamamında çok sayıda şapel yer almaktadır.